Steno Diabetes Center Nordjylland modtager tocifrede millionbeløb til forskning

I dag har Steno Diabetes Center Nordjylland (SDCN) fået ikke bare én, men to bevillinger fra Novo Nordisk Fondens Steno Collaborative Grants, der uddeles én gang om året. Donationerne er på henholdsvis 25 og 10 millioner kroner.

Den ene donation fra Steno National Collaborative Grants går til projektet "Steno MODERN-MODY project – studies of nationwide epidemiology and effects of modern glucose-lowerants in monogenic diabetes," som Tina Vilsbøll, professor i klinisk endokrinologi ved Steno Diabetes Center Copenhagen, står i spidsen for.

SDCN er som de øvrige Steno Centre også en del af projektet, der med uddelingen af Steno National Collaborative Grant nu modtager 25 millioner kroner i donation fra Novo Nordisk Fonden.

Bedre diagnosticering og behandling af MODY

MODY står for “Maturity Onset Diabetes of the Young,” hvilket kan forstås som en form for type 2-diabetes hos unge, som har et særligt arveanlæg for at udvikle diabetes.

Hos nogle af disse kan sygdommen opfattes som type 1-diabetes, hvad det ikke er, mens MODY for andre ikke kræver behandling. Derfor er det vigtigt at kunne stille en diagnose.

MODERN-MODY-projektet har flere underformål, heriblandt diagnosticering samt udvikling og afprøvning af optimal behandling ved denne anderledes type diabetes.

Om projektet fortæller forskningsleder i Steno Diabetes Center Nordjylland, Peter Vestergaard:

Forskningsprojektet MODERN-MODY er vigtigt, fordi vi kommer til at diagnosticere flere og få flere personer med MODY. Derved kan vi også klassificere dem bedre, og det kommer til at give os mere viden om, hvem der skal og ikke skal behandles. Vi kommer også til at få viden om, hvilken medicin der vil være bedst til dem, der skal behandles og hvilken prognose, dvs. fremtidsudsigter, den enkelte med diabetes har.

Steno Diabetes Center Nordjylland skal sammen med de andre centre opgøre hyppigheden af MODY-tilfælde, klarlægge risikoen for komplikationer ved MODY samt udarbejde prognoser for komplikationer ved de forskellige former for MODY og udvikle og afprøve ny behandling.

Donation på 10 millioner kroner til forskning i neuropati

I samme runde, hvor MODERN MODY-projektet modtog 25 millioner kroner i donation, blev der også uddelt 10 millioner kroner i donation til et forskningsprojekt, som SDCN-forsker Johan Røikjer er en del af.

Projektet udgår af Steno Diabetes Center Nordjyllands forskningsområde i neuropati og har titlen "Optical imaging for investigation and early diagnosis of neuropathy and microvascular dysfunction in diabetes - The optical skin biopsy study."

Johan Røikjer modtager donationen sammen med PI Lars Arent-Nielsen og co-PIs Carsten Dahl Mørch fra AAU, Peter E. Andersen fra DTU, Christian Stevns Hansen fra SDCC og Pall Karlsson fra Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet.

Skal opdage nerveskade tidligere

I øjeblikket anvender man i klinikken primært vibrationssansen og berøringssansen som markører for diabetisk neuropati, men undersøgelserne er bedst til at finde allerede manifesteret neuropati – og ikke så gode til at finde tidlig nerveskade hos personer med diabetes.

Forskningen har dog de senere år vist, at man skal se på de små nervefibre, som er ansvarlige for temperatursans og smertesans, hvis man gerne vil finde tidlig skade – og derved forebygge yderligere komplikationer ved diabetisk neuropati.

Desværre er det vanskeligt at undersøge disse fibre. Den nuværende guldstandard er hudbiopsi med farvning og optælling af nervefibertætheden, men denne metode er imidlertid ikke nem at anvende til årlig screening for neuropati, da den er både invasiv og teknisk krævende.

Om forskningsprojektet siger læge og post.doc. Johan Røikjer:

I dette studie vil vi forsøge at lave en "optisk hudbiopsi" ved at anvende højteknologiske billeddannelsesmetoder til at vurdere de små nervefibre i huden - uden behov for en reel biopsi. Ultimativt tror, at vi med studiet kan bidrage med ny viden omkring diabetes neuropati og i sidste ende tage et skridt på vejen mod bedre diagnostik og forebyggelse.”

Han tilføjer:

Studiet bygger bro mellem de højteknologiske universiteter og de klinisk drevne Steno Centre. Uden bevillingen fra Novo Nordisk Fonden ville studiet aldrig kunne blive en realitet.”

Opdateret